Opera Hedeland inviterer skoleelever gratis til ”Mini-Rigoletto” torsdag d. 12. august 2021 kl. 11-12.

Skoleelever fra Opera Hedelands samarbejdskommuner får igen mulighed for at starte skoleåret med gratis opera tilpasset børn og unge. Dermed følges der op på ”Mini-Carmen”, hvor alle 3000 billetter blev afsat. Denne gang er der tale om Verdis dramatiske klassiker Rigoletto.

Længere nede på siden er der links til undervisningsmateriale om operaen.

Essensen er med i tilpasset version

Opsætningen er rettet mod elever på femte klassetrin og opefter. Forestillingen varer godt en time og rummer essensen af den originale fortælling. Sangene er oversat til dansk på tekstanlægget, hvilket gør det lettere at forstå handlingen.

Se også: Operaordbog til operajomfruer

Pizza og finkultur

Spørger man i en tilfældig skoleklasse, om de kan nynne noget fra Verdis Rigoletto, vil der næppe ryge mange hænder i vejret. Slår man i stedet de første toner fra arien La donna è mobile – kvinden er lunefuld, an, vil stort set alle til gengæld være med.

Verdis melodi er brugt i et hav af tegnefilm, reklamer og andre produktioner, som på den ene eller anden måde har ønsket at udstråle klassisk italiensk stil og stemning. Pizzareklamen nedenfor er blot ét eksempel. Verdi har måttet se sig brugt – eller misbrugt – til at promovere alt fra deodoranter til sportsbegivenheder, chips, chokolade og computerspil.

Efter en tur i Opera Hedeland vil det stå klart, at passagen stammer fra et drama med væsentligt mere på spil end snacks og toiletartikler.

Kvinden er lunefuld, og reklamebranchen er fuld af gode idéer. Ovenfor ses en reklame for Dr. Oetker, som bruger Verdis arie La Donna é Mobile som underlægningsmusik. Reklamen er langt fra den eneste, som bruger arien.

Storslået scenografi og musik

Scenografien i Hedeland Naturparks amfiteater er den samme til Mini-Rigoletto som til Rigoletto in extenso. Det samme gælder musikken. Den smukke sang akkompagneres af musikerne fra det topprofessionelle Opera Hedeland Festivalorkester.

Undervisningsmateriale og podcast om Rigoletto

Der er mange forskellige måder at gennemgå Rigoletto på med klassen.

Podcast

Hele operaens handling bliver genfortalt i en podcast. I kan enten lytte til den for at blive introduceret til operaen, eller lade hele klassen lytte til den. Den er dog nok mest velegnet til elever i de ældre klasser.

Lyt til podcast

Undervisningsmateriale

I det skriftlige materiale er der bl.a. links til klip på Youtube, som giver mulighed for at tale om, hvordan karakterne i handlingen udtrykker sig følelsesmæssigt. Desuden er der en række spørgsmål, som klassen kan diskutere – både til korte og lange undervisningsforløb.

Handlingen lægger op til at tale om alt fra mobning til #metoo og forholdet mellem forældre og børn. Selv om operaen blev skrevet i 1851, er der mange evigt aktuelle temaer i operaen.

Hent undervisningsmateriale

Hent materiale med baggrund og historie

Gratis adgang til skoleelever

Der er gratis adgang til forestillingen for skoleelever og ledsagende lærere i Roskilde, Greve og Høje Taastrup Kommuner.

TILMELD HER