Yana Kleyn

Sopran – Michaëla, Carmen 2019

Yana Kleyn, der har sunget på Det Kongelige Teater og i Den Jyske Opera, mener at Hedelands amfiteater er en helt unik scene – og hun har længe set frem til at optræde i Opera Hedeland.

Vi har spurgt sopranen Yana Kleyn, der skal spille Michaëla, om hendes tanker om at skulle optræde under åben himmel i Hedeland. Nederst på siden kan hendes biografi desuden læses.

Hvad glæder du dig mest til ved at optræde i Opera Hedeland?

“Nu har jeg boet i Danmark i otte år og sunget på både DKT, Den Jyske Opera og mange af orkestrene i Danmark. Men at synge på Danmarks “Arena di Verona” er noget jeg længe har set frem til! Det er noget helt unikt i Danmark.”

Er der særlige udfordringer ved at skulle optræde under åben himmel?

”Det bliver en udfordring at skulle synge en hel opera med mikrofon, det har jeg ikke prøvet før.”

Hvad bør man vide før man skal opleve Carmen som publikummer?

“Intet. Man kan naturligvis læse om handlingen inden, men man kan også åbne sjælen for de store følelser der udspiller sig, åbne øjnene for den sanselige oplevelse som Carmen er og åbne ørene for noget af den bedste musik der er skrevet i operahistorien.”

Har du et godt råd til nye operagængere?

“Prøv ikke at blive overvældet. Når tre af de stærkeste kunstarter forenes, nemlig intenst skuespil, fantastisk musik fra et fuldt symfoniorkester og kraftfulde stemmer kan man næsten ikke forestille sig en mere potent kunstform!”

Hvilket sprog kan du bedst lide at synge på?

“Italiensk, fordi det ligger utroligt godt for en operasanger at synge på – og tysk fordi det er meget udtryksfuldt i samspillet mellem vokaler og konsonanter.”

Er der andet du vil sige til publikum inden de skal opleve Carmen?

“Der er en grund til, at Carmen er en af de tre mest spillede operaer i verden. Den appellerer til alle de store følelser i os, og er essensen af hvad menneskeligt drama, kærlighed og tragedie er.”

Biografi – Yana Kleyn

Sopran Yana Kleyn er født i Moskva og uddannet pianist fra Russian Music Academy Gnesins i Moskva. Hun begyndte sin uddannelse som sanger samme sted i 2006 og skiftede herefter til solistklassen på Syddansk Musikkonservatorium, hvorfra hun fik sin master i sang i 2012. Yana bor i København.

Siden sin afgang har Yana optrådt på Stockholmsoperaen som Liu i Puccini´s “Turandot”, Michaëla i Bizet´s Carmen, Leonore i Verdi´s “Troubaduren”, Donna Anna i Mozart´s Don Giovanni” og Mimi i Puccin´s “Madame Butterfly” – i Josef Curas produktion.

Desuden har hun bl.a. optrådt i operaen i Metzsom Desdemona, i Verdi´s “Othello” på Savonlinna Opera festival i Finland, som Donna Anna i Mozart´s “Don Giovanni” på Oper Köln og som Euridyce i Glucks “Orfeus” på Teatreo Massimo i Palermo. Yana har bred koncerterfaring og har sunget i bl.a. Stockholms Konserthus og med flere orkestre herhjemme og i udlandet.