10.000 publikummer besøgte Opera Hedeland i jubilæumsår

27. august 2022I NyhederAf Opera Hedeland

Med en udsolgt premiere lød startskuddet til sommerens tre opførelser af ’Aida’ under åben sommerhimmel. ’Aida’ blev især overværet af lokale fra Roskilde, Greve og Høje-Taastrup, men trak også besøgende fra ind- og udland. Besøgstallet endte på 10.000 publikummer, der også dækker over børnepublikummerne til ’Mini Aida’ særligt udviklet til skoleklasser.   

Opera Hedeland har endnu engang trukket tusindvis af publikummer til det smukke hedelandskab mellem Hedehusene, Greve og Roskilde. Sommeren markerede samtidig Opera Hedelands 20-års jubilæum.

”Vi er lykkelige over at vores totaloplevelse med uformel picnic og opera af høj kvalitet er så stærkt forankret, og at vi i dag er Danmarks tredjestørste operaoplevelse målt på publikumstal. Vores cast og kunstneriske team leverede en utrolig flot og anmelderrost opsætning af ’Aida’. Prikken over i’et var den varme sommersol, der på premiereaftenen efter bygevejr brød frem tre minutter inden vi kl. 17 åbnede portene til picnicområdet,” siger operachef Claus Lynge.

Udover de lokale besøgende var der også gæster fra ind- og udland, samt en række anmeldere fra blandt andet Politiken og Jyllands-Posten. Sidstnævnte kvitterede med 5 ud af 6 mulige stjerner for ’Aida’, de kaldte en ”raffineret iscenesættelse med flotte sangerpræstationer”.

Roskilde er årets højdespringer

Det er traditionelt Hedehusene der har været stærkest repræsenteret blandt de besøgende. Men i år har flere publikummer fra Roskilde end nogensinde før indløst billet til opera under åben sommerhimmel.

”Vi kan være stolte over, at vi har så stor lokal opbakning, som vi kan se i vores gæstetal. Roskilde er årets højdespringer, men vi har også hilst på rigtig mange fra Greve og Høje-Taastrup. Det understreger at der er stor interesse for og opbakning til opera på Vestegnen,” forklarer operachef Claus Lynge.

Hvor Opera Hedeland sædvanligvis har mulighed for at øve opsætningerne i fredfyldte rammer, var prøverne i år udfordret af, at området samtidig lagde rammer til en spejderlejr med 30.000 deltagere.

”Det var selvfølgelig en ny situation for os, men med rette spejderånd måtte vi justere vores endelige prøver, så vi sikrede os roen til at opnå det kunstneriske niveau, der er så vigtigt for publikum. Det krævede, at vi brugte eksterne øvefaciliteter undervejs, men vi fik det løst og vi er meget tilfredse med årets opsætning,” siger Claus Lynge.

Opera i børnehøjde

Opera Hedeland har siden 2019 arbejdet med særlige børneversioner af årets opsætning, hvor titlen versioneres til en kortere udgave målrettet folkeskoleklasser.

I år var ingen undtagelse, hvor omkring 1.000 skolebørn 12-8 kl. 11 satte sig til rette i sæderne for at overvære ’Mini Aida’, efter de havde fået mulighed for at dykke ned i det særligt udviklede undervisningsmateriale til operaen.

’Mini’-konceptet er gratis for skoleklasser i Opera Hedelands tre kommuner at deltage i og opsætningerne kan inddrages i fx musik-, historie- eller danskundervisningen.

Opera Hedeland producerer desuden en årlig opera til streaming som skoleklasser i hele landet kan benytte som en del af undervisningen. I år vil det være den danske nationalopera, Peter Heises  ’Drot & Marsk’ der filmes på middelalderborgen Spøttrup Borg. Filmen til fri streaming lanceres senere på året.