Kinesisk satsning

En af Kinas store instruktører og hans kunstneriske hold indtager Opera Hedeland denne sommer

Opera Hedeland satser stort og inviterer i år et kunstnerisk team på otte af det kinesiske nationalteaters dygtigste kunstnere til den største produktion i operaens tolvårige historie. I spidsen står instruktør Wang Xiaoying, der også var manden bag opsætningen af Shakespeares Richard III i London forud for OL 2012.

-Han er simpelthen en af Kinas mest spændende instruktører, siger operachef Claus Lynge om Wang Xiaoying, der er vicedirektør for Kinas Nationalteater. Claus Lynge tilføjer: -Mødet mellem Vesten og Kina trænger til nogle flere dimensioner. Vi kan lære af Kinas dygtige operafolk og få helt nye bud på, hvordan den europæiske operatradition kan fortolkes.

I Hedeland foretager Wang sin første nyoopsætning i Europa nogensinde med opsætningen af den populære Verdi-opera Troubaduren. Handlingen henlægges til Kina i 1500-tallet, og det kommer til at sætte sit meget tydelige præg på forestillingens kostumer og scenografi. Solister, kor og orkester samles som altid fra forskellige steder i Skandinavien og Europa.

Selvom 9.000 operagæster i amfiteatret vest for København kan virke som uendeligt lidt i national kinesisk målestok, har samarbejdet en stor symbolsk betydning for kineserne. Det forklarer leder af Det Danske Kulturinstitut i Beijing, Eric Messerschmidt:

-Kinesere mener, at ethvert sandt møde starter med respekt for hinandens kulturer. Alligevel er de nok ikke forvænt med, at vesterlændinge inviterer kinesisk kultur indenfor på denne måde.

Den nytiltrådte kinesiske ambassadør i Danmark, Liu Biwei, er vært ved en reception i Hedeland på premiereaftenen, hvor virksomheder og foreninger med interesse for Kina deltager.

Den kinesiske superinstruktør Wang Xiaoying og hans kunstneriske team, bestående af kostumier, lysdesigner, scenograf m.fl., opsætter Verdis Troubaduren i Opera Hedeland i august 2014. Illustration: Zhao Yan

Se alle kostumeskitser her