Kvindelige talenter i front til Opera Hedelands opsætning af Rossinis ’Askepot’

31. marts 2023I NyhederAf Opera Hedeland

Operamesteren Rossinis spøgefulde opera ’Askepot’ om steddatteren, der holdes som tjenestepige og som vinder prinsens hjerte, opføres med nogle af den danske operascenes mest lysende, kvindelige talenter i nøglerollerne.

Med augusthimlen som levende bagtæppe opfører Opera Hedeland for første gang en opera af Giacchino Rossini, når folkeeventyret om Askepot foldes ud i en underholdende opera i to akter i Opera Hedelands smukke amfiteater.

”Vi har glædet os meget til at præsentere cast og kunstnerisk team, der består af rutinerede talenter man vil bide mærke i, hvis man ikke allerede er så heldig at kende dem. I år er det især de stærke kvindelige talenter, der i kombination med Rossinis spøgefulde opera Askepot, vil gøre oplevelsen til noget helt særligt,” siger Claus Lynge, operachef i Opera Hedeland.

Partiet som Askepot synges således af den prisvindende hollandske operasanger Francine Vis, der blandt andet er uddannet fra Det Kongelige Teaters operaakademi. Siden hun færdiggjorde sin uddannelse i 2013 har hun haft adskillige solistoptrædender på Den Kongelige Opera i København, bl.a. i ”Figaros Bryllup” foruden en betydelig international aktivitet.

“Jeg glæder mig utroligt meget til at synge Askepot på Hedeland. Det er en rigtig ensemble opera, både musikalisk og skuespilmæssigt. Musikalisk ser jeg for eksempel meget frem til at synge sextetten i anden akt, “questo è un nodo avviluppato”, som er så mesterligt skrevet. Det italienske sprog, rytmisk sunget af 6 forskellige stemmer, lyder næsten som slagtøj. Og så er det selvfølgelig en herlig udfordring at få lov til at spille en eventyrsfigur. Som ovenikøbet får sin prins til slut!”, siger Francine Vis om rollen som Askepot, der er scenesat i 1700-tallets Italien. 

Operaen har en afveksling mellem det morsomme og det inderlige, når publikum følger Askepots udfordringer som fattig, lydig steddatter. Netop dette vil instruktør Freja Friberg Lyme trække på i sin fortolkning af Rossinis berømte opera.

”Det er altid spændende at skulle arbejde med en fortælling, folk kender. De kommer med en masse forventninger, man naturligvis gerne vil leve op til, men man vil lige så gerne give dem en overraskelse og noget mere end det, de forventede. Det tror jeg godt, at vi kan garantere på Opera Hedeland i år. Naturligvis er man hjulpet godt på vej af de fantastiske omgivelser, som allerede giver et magisk baggrundstæppe, for hvad er mere magisk end naturen selv?,” siger Freja Friberg Lyme. Hun har blandt andet været en del af Statens Kunstfonds talentprogram ”Den Unge Kunstneriske Elite” og i dag er hun også operachef for Operaen i Midten.  

Rossinis Askepot er meget mere end Disney

Kender man i forvejen Disneys version af Askepot, vil man nok bemærke et par forskelle. Blandt andet har Rossini i sin fortolkning af folkeeventyret valgt en fordrukken stedfar, Don Magnifico. Han synges af Tadas Girininkas, der sidste år sang den myndige rolle som Ramphis i Opera Hedelands anmelderroste version af Verdis ’Aida’. 

”Der er flere forskelle mellem Rossinis og Disneys version af ’Askepot’. Stedmoren er en stedfar; der finder en klassisk identitetsforvirring sted, når prinsen bytter plads med sin kammertjener. Rossinis librettist havde som forlæg den franske forfatter Charles Perraults eventyr ”Askepot”, men fravalgte Perraults oprindelige skotema, som Disney senere brugte. Desværre for Askepot, kan man sige, må hun i denne version også trækkes med de to rædselsfulde stedsøstre,” forklarer operachef Claus Lynge. 

”Rossini var en af musikhistoriens allerstørste og mest betydningsfulde komponister. Han blev født i 1792, året efter Mozarts død. Han var en utrolig flittig komponist og skrev 32 operaer. Han trak sig tilbage allerede i 1829, efter debuten i 1813, for at få tid til sin ekstravagante gourmetlivsstil i Paris,” forklarer han og tilføjer:

”Rossinis operaer som ’Askepot’, ’Barberen i Sevilla’ og ’Wilhelm Tell’ opføres stadig den dag i dag over hele verden i tro og nytænkende versioner. Rossini er særligt kendt for sine komiske operaer, hvor persontegninger og musikalsk ekvilibrisme står markant i forgrunden, og det skal man også glæde sig til at opleve i Opera Hedeland. Netop kombinationen af den genkendelige Askepot-fortælling og humorelementet gør det til en oplagt førstegangsopera,” konkluderer Claus Lynge. 

’Askepot’ af Rossini opføres under åben himmel i Opera Hedeland den 5., 11. og 12. august 2023.

Læs mere mere om Rossinis spørgefulde operaforestilling Askepot.


Cast

Askepot (Angelina): Francine Vis
Don Ramiro: Conny Thimander
Dandini: Teit Kanstrup
Don Magnifico: Tadas Girininkas
Tisbe: Sophie Haagen
Clorinde: Johanna Nylund
Alidoro: Simonas Strazdas


Kreativt team 

Instruktør og visuelt koncept: Freja Friberg Lyme
Dirigent: Nathanaël Iselin
Kormester: Filipe Carvalheiro
Kostumedesigner: Marie Due Jørgensen

Musikken spilles af Opera Hedelands festivalorkester, der i år tæller 46 musikere fra landets absolutte toporkestre.